School: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (roll number 9229)

Letterkelly, Co. Clare
Seosamh Mac Dáibhid

1. The stream where three boundary walls meet.
    Tá leigheas ann, nuair a tógtar isteach é maidin Bealtaine, leigheas ann igcóir ím, beithidhigh, agus daoine.

Deirtear go mbíonn na sidheóga amach oidhche Bealtaine, agus aon fhear a thuiteann tinn oidhche Bealtaine, deirtear gurb iad na sidheoga fé ndeara an tinneas.
    Bhí bean agus beirt mac na gcómhnuidhe i Litir Úi Cheallaig uair agus bhíodh sí ag déanamh a lán ime, acht taréis a bháis ní raibh na buachaillí ábailte aon íme do dhéanamh in aon chor. Do chuireadar an milleán ar mhnaoi comharsanachta, agus dubhradar gurb í sin a bhí ag tógaint an íme. Do chuireadar fios ar Mr. Blackwell ó Inis Díomáin teacht cun an leabhair dubh a osgailt feachaint cé bhí ag tógaint an íme. Nuair a tháínig sé chonnachadar gurb í a máthair a bhí ag tógaint an íme, agus ba thobar go dtuitfeadh an t-anam aiste.
    Dár nígh tú d'aghaidh i drúcht maidin Bealtaine deirtear nách bhfuigfá pian id cheann as san amach.
    Máire Ní Mhathúna