School: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (roll number 9229)

Letterkelly, Co. Clare
Seosamh Mac Dáibhid

1. (continued from previous page)
    agus Clochán Beag. Do thabharfaidís pingin nó dhó phingin don tsagart agus annsan léígeadh sé an t-aifreann díóbh. Gairid don áit bhí pluais mór áit a bhíodh an sagart na cómhnuidhe agus a théigheadh sé i bhfolach nauir a chíódh sé carr Sasanaig ag teacht, agus dá bhrígh sin baisteadh an t-ainm seó ar an áít, pluais an tsagairt. Do chaith na Sasanaig na daoine go léir amach as na tigthibh, agus bé an áit b mhó a thálaidh san ná i gCathairúduff, Sráíd na Cathrach.

Bhí sagart ann fadó, agus, sé, an ainm a bhí air ná an t-athair Mairtín. ...

Bhí sagart ann fadó agus, sé, an ainm a bhí air ná an t-athair Maicín. Agus lá dá raibh sé taréis an Aifrinn do rádh tháinig na saighdiúrí air agus leanadar é,a gus ceapadh amhrán mar gheall air. Nuair a tháínig sé abhaile chonnaich sé go raibh a thighe go léir leagatihe, agus fuair sé a mháthair ar thaobh an bhóthair agus a croidhe briste.
    Seo an t-amhrán,
    Máire Ní Mhathúna