School: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (roll number 9229)

Letterkelly, Co. Clare
Seosamh Mac Dáibhid

1. (continued from previous page)
    (Nuair a bheadh an lanamhain ag dul go dtí an séipéil, agus dá gcasfidh duine de mhuinntir mearrnáin ortha deirtear go dtabharfadh sé an tsúil millteach dóibh)

cad dubhairt an fear acht, "Is le salacar a fhuaireas tusa, agus " le salacar a chailleas tusa, agus ní chasadar ar a céile go deó.
  2. Bhí fear ann fadó, agus ní raibh aoinne ins an dtig leis acht a athair. Sórt pléidhche dob eadh an buachaill agus ní raibh sé ag cainnt le furmhór a chomharsain mar bhidis ag tabhair tcohairle dhó mar gheall ar rudaí a bhíodh sé a dhénamh ós a gcomhair. Uaireannta théigeadh sé amach gan air acht a leine ag sabháilte an fhéir agus mar sin de bhíodh na strónséirí a bfeiceadh é, ag gáire agus ag magadh fé.
    Lá amháín cé bhuail isteach acht bean áluinn agus a ingean léithí. Bhí an bhean timcheall caogadh blian nó mar sin agu sbhí an ingean timcheall fichead. Ní raibh an cailín leath chómh h-áluinn is a raibh a máthair. Annsan d'íarr sí ortha, cén áit a bhfuigfeadh sí beirt fhear igcóir í féin agus Nóra, sé sin an cailín. Annsan iseadh tháinig na cluasa is an cainnte deas ag na beirt fhear go mór mhór an amadán. Do labhair an sean-fhear, agus dubhairt sé go raibh áit annso anois muna bpósfaí
    Mícheál Ó hÉaghráin
    Máire Ní Mhathúna