School: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (roll number 9229)

Letterkelly, Co. Clare
Seosamh Mac Dáibhid

1. Níl luib ná plannda ag fás acht go bhfuil leigheas aca i gcóir pianta nó rud éigin, agus ta fhios ag na sean daoine ar na luibeanna sin go léir agus seo cuid des na leigheasanna atá ag na sean daoine.

1) Nuair a bhíonn pian ag duine ina chnámha téigheann duine amach núair a bhíonn an ghrian ag dul fé, agus geibheann sé luibh ar a dtugtar, "Lions paw," agus cuirtear suas leis an bpian é.
    2) Seo leigheas a bhí ag na daoine i gcóir súil tinn ná fáinne ór do chimilt diobh trí uaire.
    3) Seo leigheas atá ag na daoine i gcóir an truich, bainne a bead feiréid ag ól agus an méid a fhaghadh é ina dhiaidh, é do thabhairt do leanbh a bead an truic aige, agus leighiseóchada sé é.
    4) Seo leigheas i gcóir mhuinéal tinn ná ónion friochta agus bran.
    5) Sé an galar is mó a bhíodh ag na daoine fadó ná "fiabhras" agus tá luibag fás i gcóir an galair sin agus seo an slighe a ndéintear é. Ar dtúis chuir síos an luib i saspán bainne agus núair a bheadh
    Máire Ní Mhathúna
    Nóra Murray