School: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (roll number 9229)

Letterkelly, Co. Clare
Seosamh Mac Dáibhid

1. (no title) (continued)

(continued from previous page)
    bhíodh an sagart i bhfolach. Tá pluais mór eile i gClocán Mór i bhfeirm Úi Crafórd agus istig ann do bhíódh an sagart. Tá poll ins an pluais, agus nuair a chuireadh teine sios ann uair, is i gCatharóan a tháínig an deatach amach. Bhí rud ar a dtugtar Tunnel ag rith féín dtalamh.

Seán Ó Cudathaighe
    Buaile Dubh
    Eadnuich
  2. Bhí an gobán saor ag cur tighe suas igcóír an Rí uair amháín. Agus bhíódar in ann é mharbhú mar na ndeinidh sé tig eile don tsaghas céadna. Dubairt sé le duine dul abhaile cun na h-úirleisí a fhág sé sa mbaile na dhiadh mar nábh féídir an tigh do chríóchtniú gan iad. Annsan bhí an Righ ag cuir ceann des na sláibhaidhte, agus dubhairt an gobáín nách bhfuighfeadh aoinne é acht mach é fhéin, sé sin an Rí. Agus nauir d'íárr mach an Riógh cad é an ainm a bhí san uirlis, dubhairt an gobán, cur inaghaid cur, cam inagaidh cam. Annsan tháínig mac an Ríógh isteach go tig an gobáin
    Máire Ní Mhathúna