Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    d'Féach sé sios ach cad a bhí ann ac sobern fúair sé, ceann eile, go dtí go raibh níos mó ná deich púnt aige. Do raobh sé an lios agus d'iompuigh sé an páirc agus do cur sé prataí ann. D'fás na prataí go dtí go rabhadar cómh mór le h-aon práta a fhás riamh in Eadargóil. Do bhain sé na prátaí agus áthas an domhan air agus do phioc sé íad Do cuir sé corcán díobh ar an dteine agus d'féach sé isteach ann, d'feacaint an rabhadar beirithe agus cad a bhí ach corcán lán de phiastaí. Cuir sé síos corcán eile díobh agus thuit an rud ceadhna amach agus b'éigean dó na prátaí go léir do caitheamh amach. Mar sin deireann gach duine nách aidbhreac an rud do aoine lios do raobadh Do bhí lios eile i Cappaleigh fadó lá amháin cuaidh fear amach á raobadh. Lá amháin cuaidh gamhna isteach ann agus bhíodar ag ithe an fhéar, maidin ambáireach fuair ceann des na gamhna marbh agus fuair ceann eile bás an lá san leis agus deirtear gur droch ráth éigin a bhí ins an lios
    Máire Ní Concubhair