Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

Ar an leathanach seo

1. Bhí daoine bochta sa paróiste seo tamall maith ó shoin. Ní raibh le deanamh acu ach dul annso agus annsúd ar fuaidh na h-áite ag obair cun airgead do soláthair dóibh féin. Se an obair is coitchianta a bíodh dá déanamh acu ná prátaí do bhaint. Bíodh an maigistir ann ag feachaint ortha ag obair i dtreó ná beadh ceadh aca a ceann do árdúgadh. Má gearadh síad práta éigin níor bfholáir dóibh an dá piosa do ceilt dá bfeiceadh se an píosa bíodh se ag lorg an piosa eile. Ní bfuigidh síad féin le nithe acht prátaí. Bíodh síad ann ar feadh seasúr agus i ndeire an amh san ní bíodh acu acht aon púnt. Ní thógidh síadh na ráin abhaile, bíodh síad ró tuirseach. Bíodh an aistir ró fhada, suas le fiche mile uatha agus caithfhidh síadh siubhal. Ní bíodh ortha ach éaduighe bocht agus bíodh an aimsear fúar. Ní bíodh aon leabaidh acu leis ach luighe ar an úrláir. Do cuireadh dream eile ag beathúghadh tréadacha amuigh sa talamh is suarach an saoghal a bíodh acu. Bíodh léine agus bóna glan ortha ag fághaint an tighe ach bíodh síad go dubh acu ag teacht abhaile caitfhídh siad coiméad ag obair go cruaidh. Ach má bhí an saogal cruaidh acu féin ann is mór an t-áthas a bíodh ortha núair a bfuigheadh síad an obair mar geibidís bás sa baile leis an ochras.
      1. daoine de réir aicme
    Treasa De Blách