School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. Ins an paróiste seo deineann na daoine féin a gcuid ciseáin agus is mar seo a deineann siad iad. Ar dtúis gearrann siad slata agus fagann síad iad ar an dthalamh ar fead roint aimsire. Núair a thagann síad airis in a gcoir bíonn síad rigin agus is deachair an rud iad do bhriseadh. Annsan geibheann síad fód glas agus cuireann síad na slaite ata tiugh sios tríd iad san. Annsan geibheann siad na slaite caola agus deineann síad iadh do fígheadh isteac is amach tré na slata eile. Annsan cuireann síad slat eile treasna ar a bhun agus ceangaluigheann síadh iad leis na slataibh a bhíonn ag teacht anuas agus bíonn an ciseán deanta acu. Uaireannta cuireann síadh piosa téade ar a bhárra mar muicairis cun breith air.
    Fadó isead a bíodh stampaí dá deanamh ag na daoine agus ní dheinead síad é ach nuair ná bíodh an plúr go fluirseach acu. Seo mar a deinidís é. Geibidis prátaí agus bainidís an croiceann díobh. Annsan geibhidis píosa stáin agus deinidís na prátaí do cimilt leis . Annsan cuiridís isteac in oidhin iad. Tógaidís suas é agus ithidís é.
    Marta De Blach