Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin air ná mar Magh Bán atá ann. Carn na gCat, sé an fáth go dtugtar an ainm sin ar san ná fadó bíodh na gcat fíadhanna go flúirseac ann. Carn na mBeac, tugtar an ainm sin air mar bíodh na beaca fíadhanna go flúirseac ann. Páirc Mhór, sé an fáth ar a dtugtar an ainm sin ar san ná páirc mór fada iseadh é. Páirc an Tobair tugadh an ainm sin ar san mar is ins an bpáirc sin atá an tobar.
    Páirc an Aitinn, sé an fáth go bfuil an ainm sin ar san ná ná fásann ann act aitinn. An Gairdín mar tá sé ar chúl an tíghe agus tá bláthanna agus rudaí eile ag fás innte. Páirc na Nóiníní bíonn an páirc sin clúdaighthe le noinini gac blíadhan. Páirc na Gréinne tá an páirc sin árd agus ní túisce a spalpann an grían ná bíonn sé ag taithneamh air. Páirc na Logán tá cúpla logán ar bun na páirce.
  2. Tá alán páirceanna ins an paróiste seo go bhfhuil aimn ruda nó duine mar ainm ortha toisc duine éigin a bheith 'na comnuídhe ann, no cloc mór do beith ann. Tá áit in aice mo tigse agus Cnucán na mBuacaillí an ainm atá air. Deirtear
    Nóra Ní Dhubhghaill