School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

deinidís íad do sníomh isteac is amach tríd na cínn eile go dtí go mbeadh an ciseán déanta aca.
    Fadó deineadh na daoíne rud eile le n-ithe agus glaodaidís staimpí air. Ar dtúis geibidís prátaí agus annsan geibidís píosa stáin agus deinidís poíll ann le tarrainge agus annsan deinidís an píosa stáin do greamú le píosa adhmaid. Annsan geibidís práta agus deinidís íad do cimilt don píosa stáin, go dtí go mbeadh an práta go léir criocnuighthe. Annsan cuirídís isteac i mála muslín cun an stailc go léir do bruagh amac. Annsan geibidís roinnt plúr agus cuiridís tríd agus deinidís císte de agus nuair a bhíodh sé bácáltha d'itidís é.
  2. Deineadh na daoine fadó a gcuid gcoinnil féin agus dob fhearr go mór íad ná na coinnil a ceannuigtí ins na siopaí fé láthair. As méith mbeitígheac a deinidís na coinnil. Cuiridís an méith 'ga beirbhiú i gcurcán ar an deine. cun é do leaghadh. Nuair a beadh sé leaghtha aca cuiridís isteac i mbólaibh é agus chómhaidís na coinnil as.
    Nóra Ní Dhubhghaill