Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

Ar an leathanach seo

1. Fadó, fadó bí bean ag fághail bháis leis an ocras. Nuair a fuair sí bás fuair na daoine bosca mór agus é lán de óir buide agus bí piosa paipear anuas ar an óir agus bhí se sgriteobta air aoinne a togfadh an t-ór go mbead mallact air go deó. Cupla bliadhain na dhiaidh sin bhí garsún ag gabhail tarais agus fuair sé an t-ór agus bhí atás air ach fuair se bás an tarna oidhce.
    Bhí bean ann fadó agus bí sí ana aosta. Is in aice na teine a bí a leabaidh. Aon oidhce nuair a cuaidh sí a codhladh tháinig fear isteach an doras dunta. Tháinig sgrannrad ar an mnaoí. Dubairt sé leí ragaid sí leis go dtabarfad se alán óir dí ach ní ragaid sí leis mar bí eagla uirtí roim an bfear. Cuaidh an fear amach tridh an doras aris. Se a bí ann ná mach na mná fein a bí marb le blaidain. Ar maidin ambaireac cuaidh an bean go dtí an ait in ar dubairt an fear go raibh an t-ór agus connaich sí bosca agus é lán de ór buidhe
    Cáit P. Ní Shúilleabháin