Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    i bpáirc in Eadargóíl, agus ceap sí gurab é a fear a bhí ar seacrán. Seán abainm dó agus do scread an bean amac. "Seán an t-Soluis tar suas annso", agus sul ar fhéad sí rud eile do rádh do bhí Sean an Lócrainn ós a chómhair amac.
    Do leath scannradh uirthi agus dúbhairt sí "Ó ní hé tusa atá uaim in aon cor ac ceapas gurab é mo fear a connacas. Imthig as mo radharc anois in ainm Dé nó muna himreódach thú in ainm Dé, imthig in ainm an díabhail. D'imtig sé agus sar a raibh an bean istig bhí sé tíos ins an páirc ceadhna arís. Ó shin i leith tá eachtra Seán an Lóchrainn i mbéal gac duine in Eadargóíl.
  2. Lá amháin dá raibh mo sheana athair agus fear eile ag dul go Beanntráighe go dtí an aonac bhí capall agus trucall aca. Do bhí na muca ag scréacarnaig, nuair a bhí na fir á cur isteac sa trucall. Do tosnuígeadar ortha ar a haondeag a clog san oídhche. Do bhí an oídhche go breágh agus bhí an ré agus na reálta ins an spéar.
    Siobhán Ní Suilleabháin