Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sgeal mar a cuaidh a athair féin go dtí Corcaig ag marcuigeacht ar chapaill agus bosca íme aige le díol agus núair a bhí sé ag teacht abhaile do caill a capaill ceann dá cruidhte agus níor tháinig sé abhaile in aon cor an oidhce sin.
  2. Tá alán athrúgadh tagaithe ar an paróiste seo le céadh bliadhain. Ní raibh aon bóthar publaí ann ach seana bóthair a bhí ag gabháil ar bun cnuich sléibhte Ceathain. Tá sé ag tosnughadh i Gleann Garbh agus ag gabhail ó Gleann Garbh go dtí Baile Caisleán Beara. Bóthair ana uaigneach a beadh an seana bóthar. Deir na daoine go mbíodh spriodanna ann agus is minich a tug foga fe's na daoine a bhí ag gabháil an bóthair san oidhce.
    Níl puinn de'n bóthar le feiscint anois mar tá neanntóg ag fás ar cuidh de agus tá claidhe [?] tríd. Tá fothraigh séipéil i mallach an Aifreann agus ins an séipeal san a eisteadh na daoine Aifrionn fadó agus tá cluigeann sagairt ann agus deir na seana daoine gurbh é an cead sagart a tháinig go dtí an paróiste é. Núair a bíodh na daoine
    Cáit P. Ní Shúilleabháin