Scoil: O'Brennan, Baile Mhic Ealgóid, Tráighlí

An Tóin Riabhach Íochtarach, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chómh loitithe sin agus clúdaighthe lé h-eidheanán ná féadfar tómhas a leithid ná a h-aoirde do thabhairt ná rian a gné a dheunamh amach. Níl sí ach tuairim 's 300 bliain d'aois."
    Tá cuid de'n stuagh thoir slán fós acht tá sí chómh clúdaighthe sin lé h-eidhneán gur deacair é dheunamh amach.

UAIMH BHRÉANAINN
    Shuidhte i mBaile na Carraige (Craig) i bpáirc Uí Chatháin ar aghaidh Faill na Carraige - a thugann a h-ainm do'n mbaile. Annso bhí reilg agus b'fhéidir mainistir.
    Glaodhtar "Teampall Bheag" ar an áit fós. D'aistrigh an reilig seo ó'n dteampall bheag go dtí an áít ina bhfuil sí fá láthair in-aon oidhiche amháin.
    D'réir béaloideasa:
    "Bhí an príomh mainistir i bpáirc Liam Uí Bhrosnacháin taobh eile de'n abhainn. Tá a lán leachtaí ar aghaidh an choiréil inaice an teampaill bhig (Is docha gurab iad so cuid de'n stuif do caitheadh amach as an gcoiréal)
    Sar ar deineadh an bóthar bhí an reilig an uair sin sa "Teampall Beag." Deireann gach éinne go raibh mainistir sa chúinne a thóg Naomh Bréanainn féin.