School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

1. Seo an biadh a bhíodh aca fadó, leite, iasc, bláthach, cístí mine, agus prátaí. Bhíodh na prátaí aca ar maidin agus bhíodh iasc aca leis. San tráthnóna bhíodh císte déanta de mnin agus clabar agus díosfhaidís é ar maidin. Dheinidís cúpla uair d'obair sar a ithidís an bricfeast. Nuair a bhítí ag obair ar bóthar, sé an biadh a bhíodh aca ná píosa de císte min agus salann anuas air. Ní raibh aon té na cocoa aca an uair sin. Bhíodh mála mór anuas ar an úrlar agus caithidís na prátaí anuas air. Bhíodh cupán nó muga de bhainne ramhair aca. Ni raibh aon bórd aca an uair sin. Trí béilí a ithtí sa ló fadó.
    Gerard Ó Concubhair
    An Fhaiche, Co. Chiarraí