School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Níl aon aonach anos anois agus ní raibh fadó. Acht bhí fear ón Daingean ar ab ainm dó Muiris an Fheóla ag teacht go Clochán cúpla uair sa bhlian ag díol agus ag ceannach gamhna. Uaireannta bhíodh ualach mór gamhna aige agus uaireannta ní bhíodh. Nuair a bhi na gamhna ceannuighthe aige cuireadh sé iad isteach i bpáirc ar abaim dó an clochar. Uaireannta nuair a bhi sé ar meisce cailleadh sé ceann des na gamhna.
    Tá aonach i gCaisleán Uí Ghréighre agus in Daingean Uí Chúise uair san mí. Fadó nuair a bhí na beithidhigh díolta aca ceangluigheadh siad píosa córda ar a h-eirbeall, acht marcálann siad na beithidhigh anois le siosúr, nó le breasail, nó le pluid. Na príomh aonach de capaillibh i dTráighlí La le Pádruig, Domhnach Cásga, agus an céad
        1. trade
    Mícheál Ó Duínn