School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Bhí cluiche peile annso sa blian 1888 idir muíntir Lios na Caol Bhuidhe agus muíntir Abha Caisle ar a glaodhidís na Portaithe. D'imirígheadh an cluiche thoir i mBaile an Oidhre. Bhí fiche fear ar gach taobh. Séamus Ua Ruairc ón Lios abeadh an captaón. Tá sé marbh anois. Antoní Ó Donnchadha abeadh an captaón ar buacaillí Caisleáin. Chaith muíntir na Portaithe rith as an páirc. Ní raibh aon scór ag muíntir na Portaithe. Bhí cúl amháin ag an taobh eile cé go raibh timchealll deichneabhar i mbogha Caisleáin. Bhí culaití flainín ar muintir a'Leasa. Drár flainín agus léine flainín a bhí ortha. Liathróid coise ar nós an liatrod atá anois ann a bhí aca.

Máire Ní Rócháin ó Branndán a dhein an t-amhrán. Máistreás scoile abeadh í.
    Sé seo an t-amhrán;-