Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

(ar lean ón leathanach roimhe)

agus fhuair sí an brat agus thuit sé anuas ar an úrlár uaithe. Fuair an bruch e agus chuir sí dí an doras amach agus na seachtar leanbh na diaidh. Bhaineadar amach an fhairrge. Báideadh an fear tamall na diaidh sin agus deirtear ó shoin go bhfuil an fairrge i ndiaidh mhuintir Shéaghdha.

Tá céad bliain anois ó bhí aon seipeal ar an gCarraig. Tá rian na bhfallí ann fós agus rian an bhótharín a bhí ag dul chuige. Ceann tuíghe a bhí air agus úrlár admaid a bhí ann . Seo scéal a thuit amach ann aon Domnach amháin.
Aimsir an gorta ba eadh é agus bhí na protasunaig ag iarraidh go iompuigead na daoine leo ach súp a tabairt dóibh. An sagart paróiste a bhí ann an uair sin bhí sé an-mor na gcoinne. Aon Domhnach amháin

Tomás Mac Eóin
Baile na nGall, Co. Chiarraí