Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Sé an rud a bhí aici acht sabhrain buidhe agus í ag deanamh seóidh ar an leac leis. D'imthigh sí léi i gcionn tamaill agus thug sí sgúird agus thug sí léi ceann eile aca.
    Do ghlac an t-sainnt an fear bocht agus sháig sé chúichi agus fuair sé an dá shabhrain anuas ar an lic na dhiaidh. D'innis sé an sgéal do mhuinntir an bhaile. D'imthigheadar san amáireach a raibh san mbaile agus thosnuigheadar ag réabadh an óir dar leó. Acht ní fuaireadar faic. Sé chaill an fear nár fhan fada leis féin agus geobhadh sé an phluais go raibh na sabhrain acht bhí sé ró meagnaiseach chun an airgid.