Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    duine á cur an uair sin gan chúig phúint do dhíal as an dtalamh. Bhí an bhean bhocht is gan aon airgead aici, í ag gol is ar chaoí go dúbhac dubh-rónach is gan aon fóirint ag teacht uirthi.
    Tráthnóna is an oidhche ag teacht, is an corpán ar thaobh an tíghe fós aice agus í leath-asameabhair acht fé mar a deir an seana focal "Is giorra cabhair dé ná an doras". Tháinig fear a bhí amuich san rinn bhig agus shín chúiche cúig piúint amach as a póca chun an mac a chur. Do tháinig an mhaidean agus chuireadh an mac. o thug an mháthair na mílte beannacht do'n bhfear. I gcionn bliadhna nú dhó na diaidh sin, do bhí an fear san ag dul ag iasgach é féin agus mhac i naomhóig. Ní raibh aoinne in aoinfheacht leó acht iad féin. Bhíodar ag a bórdáil na líonta, agus