Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

Ar an leathanach seo

1. Is é Doire an Chasain an t-ainm atá ar an bhaile a bhfuil mé i mo chomhnaidhe ann, agus is é Paroiste Mhíodhbhaigh ata sé ann. Tá cúig toighte déag ins an bhaile anois agus bhí beirt ann i bhfad ó shoin. Tá seacht de na toighte a bhfuil sglataí ortha agus tá tuige ar an chuid eile. Is é Gallchobhair an sloinneadh is coitcheann atá ins an bhaile. Sé an fath ar tugadh Doire Chasain ar an bhaile, mar go rabh coillidh mhór ann i bhfad ó shoin, agus ní rabh áit ar bith le siubhal acht frid chasain beaga. Tá seacht sean duine os cionn deich mbliadhain is trí fichid sa bhaile mar tá:
    Donnchadh Mac Giolla Bhrighdhe
    Cuirlí Mac Aodha
    Síle Ní Chearr
    Mairid Nic Laithbheartaigh
    Mangus Mac Giolla Bhrighdhe
    Máire Nic Giolla Bhridghde
    Seamus Ó Gallchobhair.
    Bhí coir shean bhallaí na luighe thall is a bhfus. Bhí sean bhalla ag taobh theach Mhairead Nic Ghiolla Bhrighde, agus bhí Domhnall Ó hOireachtaigh na comhnuidhe ann, agus d'fhag sé é agus cuaidh sé go Merioca. Níl coillte ar bith fríd an talamh atá sa'n bhaile anois. Níl an talamh atá sa'n bhaile acht go measardha, Ní rabh siad ariamh ins na amhrain no in sean rádh.
    Brian Uí Gallchobhair
    Donnchadh Mac Giolla Bhrighde