Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bidhe agus dighe fa- choinne an lánamhain. Indiaidh an breicfeasta teigheann an lánamhain ar shiubhail fa choinne seachtmhain no mar sin de laetha saoire.
  2. Seana Ceirdeanna
    I bhfad ó soín ghníodh na coinnle uilig uilig sa bháile dobhtha féin. Gheobhadh siad gear agus chuireadh siad córda isteach i lár. Bhíodh fear no bean ar gach báile fa choinne gallúnach a dheanamh do lucht an bháile. Ghníodh siad é ar uisge agus as géir. Bhéadh sé seachtmhain déanta sul a mbéadh sé cruaidh le cáitheamh. Bhí gaibhneacha ar na báilte fosta agus gníodh siad geataí, ceachtaí[?] grátaí, máidí briste, agus a lán eile. Ghníodh siad iad as iarann a gheibheadh siad faoi an talamh. Bhíodh na téada deanta de chochá sgaithte a chasadh siad. Bhí cinéal eile
    Eamonn Mac Laithbheartaigh
    Na Dúnaibh, Co. Dhún na nGall