Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Sean focail.
    “Mas glas na cnuic i bhfad ar shiubhal ní féar uilig atá ionnta” Cialluigheann sin má amharcann na cnuic glas nuair a bhíonn tú i bhfad uatha ní an féar a bheir ortha amharc glas. “Is iomdha duine a bhain slat a thug i griosail mhaith dó féin”. “Go mairid tú agus go gcaithfidh tú a’s go bpósfaidh tú ann. Deirtear sin le duine nuair a gheibh sé culaith no bróga úra. “A fhad is ritheas an madadh ruadh beirfear air sa’n deireadh. “Cialluigheann sin is cuma comh glic is a bhíonn an gaduidhe, beirfear air sa deireadh. “Go gcuiridh Dia rath ort. “Deirtear sin le duine a ghnidheann gar duit. “Is doiligh briste a bhaint de thóin tharnocht.” Deirtear sin le duine a bhíonn ag iarraidh rud ort nach bhfuil agat. “Ní hé lá na gaoithe lá na scolb”. Cialluigheann sin ní hé lá na gaoithe móire an lá is cóir duit a bheith amuigh ag cur toighe ar do theach no ag cur isteach coirce no ag déanamh a dath mar sin. “Duine gan teanga duine gan mait.” “Is fearr cara sa’n chúirt na airgead sa’n sparan.” Cialluigheann sin gur bhfearr do dhuine cara comhgarach do na a sparan a bheith lá airgid, “An rud is annam is
    Máire Ní Ghallchobhair
    Gorta Mór, Co. Dhún na nGall