Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Saidhbhreas i bfolach
    Fád o shóin bí saidhbhreas bfolach i gCaisleán na bhFian, agus oidhche amháin nuair a bhí an saoghal mór na gcodladh tháinig bád isteach go Carraic ghoill ndumhaigh. Cheangáil siad an bád do Charraic [Gh]oill, agus chuir siad amach bád beag, agus tháinig dhá fhear amach dó'n bhád agus [ch]uaidh siad isteach ins an bhád bheag. Annsin chuaidh siad amach go Cáisleán na bhFian agus thoisigh siad a chuartughadh an folacháin, acht ní rabh siad abálta a dhath a fhágháil. Ins an deireadh thóisigh siad a bháint, agus thóg siad cloch agus bhí sgríobadh ar an chloich, acht ní thiocfadh leobhtha é a dheanamh amach. D'amharc siad faoi an chloich agus fuair siad a fólachán a bhí i bfolach. Annsin d'imthigh siad agus thug siad leobhtha an t-ór, agus nuair a d'éirigh muintir an
    Máire Níc Pháidín
    Dumhaigh, Co. Dhún na nGall