Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Pósaidhthe.
    Ins an t-sean am ba gnathach leis a daoine pósadh idir an nodlaig agus an Chongais agus phósadh an chuid is no acu ar an [luan]? roimhe na daoine [luaithreadh]? Ba Dia Máire agus diardaoin a ba gnathach leobhtha pósadh, agus deireadh siad go rabh sé mío-adhbharach pósadh Dia Sathairn no Dia [na]? daoine. Ba ghnathach le cuid mhór daoine pósadh ní na Bealtaine mar deirtear go rabh sé (mío) adhbarach pósadh ins an mí sin. Ins an oidhce a phósadh na daoine [fosta]? agus bheireadh siad leobhtha sgaifte mhór daoine agus cupla fidileóir le seinim go teach a’ Phobail agus nuair a bhéadh lánamhain pósta thiocfadh siad uilig un’ a bháile agus bhéadh oidhche acu go maidín. [ach] duine a thiocfadh fhad leis an teach gheobhadh iad cuireadh isteach agus bheadh uisge beatha agus póitín agus tac agus feóil le fagháil acu. Bhéadh a daoine ag damhsa agus ag ceól fósta agus bhéadh spórt mór acu. Geobhadh an bhrídeog troscán tóighe agus stoc agus soithigh agus iarraidhe dó’n bhrídeog agus [uideochaidh]? na rudaí sin leis an fhéasta a dhéanamh.
    Ní chaitheadh an bhrídeóg culaith glas no éadach glas nuair a bheadh sí ag fághail pósta nó deirtear go bhfuil éadach glas mín ádhbharach. Nuiar a bhíonn na daoine ag fághail pósta anois téigheann siad a Teach a’ Phobail, ar maidín agus bíonn aifreann [acu]?, acht ní bhéadh aifreann ar bíth acu fhad ó shóin.
      1. filíocht
    Máire Ní Bhuadhaigh