Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé fear uair amháin agus cuireadh é isteach sa’n phríosan agus bhí sé fa’n phríosan seal fada. Tigeann Aodh Ó h-Annluain thart ag cruinniughadh déirce agus bíonn sé ag díol éadaigh agus corr uair bíonn sé ag díol sean bhróga. Bá ghnáthach leis a bhéith ar lóistín ar an bhaile s’againne. Lá amháin bí sé ag díol éadaigh. Cuaidh sé isteach i dteach agus cheannuigheadh (agus) an sean-duine peire bríste uaidh agus chonnaic Éamonn h-Annluain cá h-áit a rabh an sparan aige. Dimthigh sé lá an aonaigh. Thainig sé arais agus fear eile leis. Bhí cóta mór ar gach duine aca Leig sé air féin gur fear an phionsain a bhí ann. Dubhairt sé leis an sean-duine gur mhaith leis an teallach a fheiceal. Nuair a bhí an sean-duine amuigh, ghoid an fear - eile an t-airgead. Annsin d’imthigh siad agus nuair a damharc an sean duine bhí an sparan ar shiubhal. Chuir an sean-duine fear óg un aonaigh fá choinne an t-airgead. Dinnis an fear óg dó na gardaí é agus fuair na gardaí greim air, agus chuir siad na phríosan é agus bhí sé sa phríosan dhá bhliadhain.
      1. daoine de réir aicme
    Séamus Uí Gallcobhair