Scoil: An Sraith Mhór (uimhir rolla 15208)

An Srath Mór, Co. Dhún na nGall
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal

Nuair a tháinic an lá fa-choinne an chíos a dhíol chuaidh seisean go an tighearna talaimh agus d'innis sé do nach rabh airgead ar bith aige go dtí go ndíolfadh sé a chruach arbhair.

Nuair a thainic an la fa-choinne an cios a dhiol chuaidh seisean go an tighearna talaimh agus d-innis se do nach rabh airgead ar bith aige go dti go ndiolfadh se a chruach arbhair. An la seo bhi se ag dul isteach 'na baile mhor casadh fear air a bhi an-chosamhail leis fein. Thainic an oidhche ortha agus ni rabh ait ar bith acu dhul ar loisdin. Chuaidh siad fhad leis cruach feir agus luighe siad 'san chruach agus chuir siad cota mor ortha. Nuair a mhusgail an fear arbh leis an arbhair, bi an fear a casadh air ar shiubhal agus an cota mor leis. D'imthigh an fear leis an lod annsin agus nuair a chuaidh se fad le droichead bhi an fear in a luighe bhaidhte annsin agus an cota mor air. Thug seisean leis an cota mor agus d'imthigh se leis. Achan duine a chuaidh thart ar bealach chonnaic siad an fear annsin. An mhuinntir a bhi 'san teach an fear baidhte seo, thug siad leobtha e agus bhi faire acu air. Chuaidh an fear eile amach go dti an bealach mor agus an lod leis. Casadh na daoine beaga air agus thug siad luath milltineach do ar an lod. Nuair a thainig seisean na bhaile bhi an fear eile curtha agus gach rud. Thainig seisean na bhaile agus nuair a thainig
    Seán Mac Aodh
    Gleann Domhain Beag, Co. Dhún na nGall