Scoil: An Sraith Mhór (uimhir rolla 15208)

An Srath Mór, Co. Dhún na nGall
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal

Bhí fear an amháin agus shíl sé go rabh a bhean dhul a fhaghail bhais. Chuir sé fa choinne an t-sagart.

Sgéal.
    Bhí fear an amháin agus shíl sé go rabh a bhean dhul a fhaghail bhais. Chuir sé fa choinne an t-sagart. Nuair a bhí siad ag teacht comhgarach do’n teach dubhairt an fear leis an sagart rachaidh mise an aithghiorra agus thig leats-a dhul thart an bhealach mhór “Seo chugat” arsa an t-agart “tabhair leat an mála seo agus iomchar go faithcheallach é”. Nuair a tháinig an sagart fhad leis an teach chuaidh an fear amach agus arsa an fhear leis an sagart “bhfuil a dhath eile olla leat” cuir mise cha bith bhí sa mhála uirthí agus cha ndeachaidh sé suas go dtí na lairgeacha féin uirtí.
    1. táirgí
    Áine Ní hEarlaigh
    Ard an Chrainn, Co. Dhún na nGall
    Sean Ó hEarlaigh
    50
  2. Scéal

Bhí fear an am amháin agus bhí a bhean ag fagháil bhais. Chruinnigh na daoine muinteardha isteach agus nuair a fuair an bhean bás bhí siad na suidhe thart ag comhradh.

Bhí fear an am amháin agus bhí a bhean ag fagháil bhais. Chruinnigh na daoine muinteardha isteach agus nuair a fuair an bhean bás bhí siad na suidhe thart ag comhradh. Dubhairt bean aca go rabh sí ag Dia anois agus go rabh súil aice go rabh sí níos fearr. Bhí fear-an-toighe ag cuir síos teine agus