School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Dhún na nGall
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Fionn agus an Bás
    Bhí Fionn agus na fianna amuigh ag seilg la amháin i gCo. Cill Dara. Tháinigh ceo orcha agus ní rabh siad ábalta a mbealach a dheanamh na baile. Chonaich siad solus beag agus tarraingt siad air. Bhí teach ar bhreagh ann agus bhí reithe seanduine na shuidhe' sa' coirneal, agus bhí reithe mór ceangailte san ceann eile den teach.
    Cuir an seanduine fáilte roimhe Fionn agus a cuid fianna agus d'iarr sé ortha teacht tstrrach fanacht go maidin. Bhí fionn agus an seanduine ag comhnad agus bhí na fianna eile na shuidhe thart, thainig cáilín og anuas as an t-seomra, shuidh sí ar ghlún an céad fhear de na fiannaibh agus d'fiach seisean é a coinneacht ach ní rabh sé ábalta, annsin chuaidh sí fhadh leis an dara fear, ní rabh seisean abalta í a conghbhuilt ach oiread fa deireadh chuaidh sí fhadh le fiona é féin d'fheach seiseann í a conghbhuilt fosta ach sharuighairi agus d'imthigh sí suas chun t-seomra an
    Nóra Ní Ghallobhair
    Seamús Mac Aodhchain