School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Donegal
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal

Bhí fear in Áradachruinn dar bhainm Seamús Ó h-Earlaigh. Ba gnathach leis amharc amuigh achan mhaidin go bhfeicfeadh sé an rabh a dhath cearr.

Sgéal
    Bhí fear in Áradachruinn dar bhainm Seamús Ó h-Earlaigh. Ba gnathach leis amharc amuigh achan mhaidin go bhfeicfeadh sé an rabh a dhath cearr. Maidin amháin d’amharc sé amach agus chonnaic sé bó na luighe ins an mhioidún faoi’n teach. Dubhairt se leis fhéin caidé thug tusa annsin caithfidh sé gur fhag duine inteacht doras an boithigh fosgailte. Chuaidh sé isteach annsin agus tarraing sé air a bhriste agus chuaidh sé amach cos-tarnacht. Chuaidh sé suas go doras an bhoithigh agus bí an doras druidthe. D’fosgail sé an doras agus d’amharc sé isteach. Bhí an bó ceangailte ar an stáca. Chuaidh sé síos annsin go dtí an áit a radh an bó ina luighe agus chan fachaidh sé a dhath ann. Chuir seo iongantas mór air. Coi’gis indiaidh seo fuair an bhó bas. Bhó buidhe abhí ann a rabh sluacáin uirthí.
    Eibhlin Ní hEarlaigh
    Seán Ó hEarlaigh