School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Donegal
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal

Bhí fear ann in-am amháin agus bhí sé ar fastódh. Nuair abhí an t-am thuas aige d'fiafruigh sé do ciacú a mbfearr leis céad púnta nó trí-comhairleacha.

Sgéal
    Bhí fear ann in-am amháin agus bhí sé ar fostódh. Nuair abhí an t-am thuas aige d'fiafruigh sé do ciacú a mbf[earr] leis céad púnta nó trí-comhairleacha. Dubhairt seisean go nglacfach sé trí comhairleacha An chead comhairle a thug sí do an bealach mór i gconuidhe a chongbhuilt agus gan a dhul ariamh an aith ghiorra. An dara ceann gan codladh ariamh i dteach a mbeadh bean óg pósta ar sean dh[uine] An tríomhadh ceann gan a dháth tobann a dheánamh go gcaithfeadh sé a phiopa. Nuair abhí seisean ag teacht na bhaile bhí beirt fhear leis ag[us} bhi siadsan ag dhul an aith-ghiorra. Rinne seisean amach go nglacfadh ceann do's na comhairleacha agus nach rachfadh sé an aith-ghiorra. Chuaidh [an] bheirt fhear eile an aith-ghiorra agus casadh robairí ortha a bhain a gcu[id] airgead uilig dobhtha agus tobar go marbhochadh siad iad. Bhí siad buaidhaartha annsin nach ndeachaidh siad an bealach mór leis an fhear eile. Thainig oidhche ar ar fhear a chuaidh an bealach mór agus chuaidh sé isteach i dteach go bhfeicfeadh sé an bhfuigheadh sé loisdín ann. Bhí bean óg agus s[ean]dhuine 'san teach Rinne sé amach bhféidir go rabh siad posta agus nach bhfanó[dh?] siad luighe sé i gcrauch fheir abhí acú. Sul a dtáinig maidin lá na bh
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Seán Mac Aoidh