School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Donegal
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal

Gasúr abhí ag dul na scoile agus fuair sé pionna in a luighe ar an bhealach mhór agus thug sé leis in a láimh é.

Sgéal
    Gasúr abhí ag dul na scoile agus fuair sé pionna in a luighe ar an bhealach mhór agus thug sé leis in a láimh é. Bhi sé ag dhul thar srúthan agus thuit an pionna isteach. Rinne sé amach go n-ólfadh sé an t-uisge agus go bhfuigheadh sé an pionna. Ní rabh sé ábalta an t-uisge a ól uilig agus d'imthigh sé leis na sgoile. Nuair a tháinig sé na bhaile d'innis do na mháthair fá'n pionna. Dubhairt an mháthair nach dtiocfadh leis an pionna chur in a phoca. Dubhairt sé go mbéadh-fios aige níos fearr an dara huair. An dara lá abhí sé ag dhul na scoile fuair sé croch-iarainn ar an bhealach. D'fh[ag?] sé in a luighe ar a phoca é agus thosuigh sé a tharraing na dhiaidh é. Stróc sé [a] phóca uilig. Nuair a tháinic sé na bhaile agus a fróc uilig stróctha aige dubhairt an mháthair leis nach dtiocfadh leat a tharraingt in do dhiaidh. Dubhairt seisean go mbéadh fhios aige níos féarr an dara heat. An tríomhadh lá abhí sé ag dul na scoile casadh bó air. Fuair sé greim ruball ar an bhuin agus thosuigh sé a tharraingt in a dhiaidh. Tharraing sé an ruball díthe. Nuair a cuaidh sé na bh[aille] agus an ruball leis d'innis sé fa mar tharlaidh. Dubhairt seise leis na dtiocfadh leat an bhó a thiomaint romhat. An ceathradh lá a chuaidh sé na sgoile cas[adh] bó eile air. Ní dheachaidh sé na sgoile an lá seo ar chor-ar-bith ag[us?]
    AT1600: The Fool as Murderer
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”