School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Donegal
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal

Bhí fathach ann aon uair amháin darabh anamh Finn Mach Cumhail. Bhí fathach mór in aic eile fosta.

Sgéal.
    Bhí fathach ann aon uair amháin darabh anamh Finn Mach Cumhail. Bhí fathach mór in aic eile fosta. Tháinig an fathach mór seo cun troid le Finn Mach Cumhail. Rinne siad gasúr de Fhinn Mach Chumhail. Bhí dearbhrathair aige agus rinne siad leanbh dó. Nuair a tháinig an fáthach go dtí an teach d’fiafruigh sé do bhean an toigh ca rabh Finn Mach Cumhail. Dubhairt an bhean go rabh sé ar siubhal ag iasgaireacht. D’iarr sí air annsin a teach a thionntuigh dithe. Chuir sé a dhruim leis an teach agus thionntuigh sé é. Dubhairt sé annsin go rabh ocras air. Dubhairt an bhean leis a gabhail síos na cuibhreann ag rabh gasúr shíos an ag buacailleacht agus da dtabharfadh sé giota de ceann de na caoraigh dó a tabhairt aníos agus é a chuir ar an teine agus é a ithe. Rinne sé seo ag d’imthigh sé cun na bhaile.
    Eibhlín Ní hEarlaigh
    Ard an Chrainn, Co. Donegal
    Seamus Mac Aodhchain
    Béal an Átha Móir, Co. Donegal
  2. Scéal

Bhí gasúr ann aon uair amháin ag bhí sé ag dhul chun aonaigh lá. Casadh fear air ar an bhealach mhór agus bhí lód préataí leis.

Bhí gasúr ann aon uair amháin ag bhí sé ag dhul chun aonaigh lá. Casadh fear air ar an bhealach mhór agus bhí lód préataí leis. D’fiafruigh sé d’on fhear caidé abhí (ortha) leis. Dubhairt an fhear gur uibheacha capall abhí leis. D’fiafruigh an gasúr do cá mhéadh abhí ortha. Dunhairt an fear gur sgilling an ceann abhí ortha. Cheannuigh an buachall ceann acu ar sgínning. Nuair abhí sé ag teacht na