School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Donegal
Brighid Ní Ghaodhchain

1. (continued from previous page)
    Tamall’na ndhiaidh sin, bhris an reite an céad agus d’iarr fionn ar fear de na fiannaibh dul síos agus an réithe a ceangalarais, cuaidh fear eile , cuaidh fear eile síos ach sáruigh air an reithe a ceangal ach oireadh nuair a chonnaic Fionn seo d’iarr sé ar goll mach móirne dul síos. Cuaidh goll síos ach d’éirigh an rud cheadna do agus a d’eirigh don cuid eile. Dubhairt an seanduine nach rabh gár ann agus d’eirigh sé féin agus chuiadh síos agus bhuail sé buille ar an réite , luighe an réithe síos gur cheangal sé é. ‘Tá sin iongannnach’ arsa Fionn ‘Go bhfuil agus tú do seandhuine, críonn, uait in-innibh rud a dheanamh, nach bhfuil goll mach móirne an fear is laidre sé na fiannaibh’. ‘Connaic tú rud lán go h-iongarthach le sin ó thainigh tú isteach ‘arsa’n tseanduine’ Agus innseochaidh mise duit anois caidéin fath a bhí leis na rudaí sin’
    An cáilín óg sin a tháinigh anuas as an tseomra, d’fiach ‘achan’ duine afaibh sé í a conghbhuilt ach saruigh oraibh, sí an cailín óg sin an óige, agus ní thig é a conghbhuilt acht tamall’
    Ar réithe sin atá ceanngailte ‘sa cóirneal sin an saoghal agus sin an fath nach rabh goll mac móirne in-innibh é a mhúineadh’ nó níl sibh abaltá ag an saoghal: Is mise an bás agus chig liom an uachtar a fághail ar ‘achan rud.
    ‘Sé an óige an uair maisneach, sé an aois an dubh iosach, agus sé an saoghal an fear cleasach’.
    Nóra Ní Ghallobhair