Scoil: An Sraith Mhór (uimhir rolla 15208)

An Srath Mór, Co. Dhún na nGall

Bhí bean ann uair amháin agus bhí gasúr aice. Chuir sí an gasúr chun ar t-siopa fa-choinne speile.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ní ba mhó níor leigeadh chun an t-siopa é.
  2. Scéal

Bhí bean ann i n-am amháin agus nuair abhí sí ag fhághail bháis d'fhá sí an dá plháincéad ag fear le na congbhuilt té.

Sgéal
    Bhí bean ann i n-am amháin agus nuair abhí sí ag fághail bháis d'fhág sí an dá phlaincéad ag fear le na congbhailt té. Bhí achán duine ag troid fa dtaobh dóbhtha. Nuair a chonnaic sise go rabh achan duine ag troid, d'iarr sí ortha an plaincéad a chur léithe 'san chomhnair. Rinne muinntir an bhaile amach gur mór an peacadh leigint do lobhadh san uaigh. D'imthigh beirt fear an oidhche sin fa-choinne an dá phlaincéad do ghoid. Casadh fear eile ortha dhul aghoid caorach. D'innis siad da chéile ca rabh siad uilig ag dul. Dubhairt an fear abhí ag dhul a ghoid na caoirigh ma thabhairfinn sibhse ceann dó's na plainceadaí damhsa, bheirfidh mise leat an chaoirigh daoibh-sé Bhí siadsan shíor ag tabhairt an plaincéad amach as an chomhnair nuair a tháinig sagart anuas. Shíl siadsan gurab é an fear abhí ag goidh an caorach abhí ann. Sgairt an bheirt fear an rabh sí ramhar. Sheasuigh an sagart agus dubhairt siadsan gabhse anuas (annsin) annseo tá carraig ann agus thig
    Seán Mac Aoidh
    Gleann Domhain Beag, Co. Dhún na nGall