Scoil: An Sraith Mhór (uimhir rolla 15208)

An Srath Mór, Co. Dhún na nGall
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ag iasgaireacht cóis fairrge lá. Bhí chuid mhór daoine ag snámh thart fósta. Thárla go bfácaidh an íasgaire fear dá bháthadh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    bháin sé an t-súil amach as an fhéar. Bhí droch dhóigh air leis an leath-shúil agus lean sé an t-iasgaire fáchoinne a luach.
    Sé Domhnall Ó Chonáill abhi mar bréitheamh ag an glaoidh. Sé an bréitheamhnas a thug sé na seo. An fear a dhul amach agus é féin a chuir ins an conntábhairt céadna agus abhí sé ann nuair a thug an t-iasgaire é slán dá dtiocfhadh sé amach as an fháirrge gan aon dhuine tarrtháil a thábhairt air geobhadh sé luach na suile acht cá ndéanfaádh sé seo. Fuair an t-iasgaire ar shiubhal saor.
  2. Scéal

I bhfad o shoin bhí bean ann agus tugadh an fear saice a mac agus dearbhrathair suas 'san chúirt siocar gaduidheacht a rinne siad.

Sgéal
    I bhfad o shoin bhí bean ann agus tugadh an fear saice a mac agus dearbhrathair suas 'san chúirt siocar gaduidheacht a rinne siad. Socruigh an breitheamh go gcuirfidhe beirt acú chun báis agus go leigeadh sé saor cé bith duine a thógadh an bhean, Bhí brón mór uirthi gan dabht agus sa deireadh shocruigh sí mar seo é An dearbhrathair a leigint saor mar arsa sise Geobhtha fear i dtom mac imbruin ach ní fheicfidh mise mac mo mháthara go bráthach." Leigeadh saor dearbhrathair. Go goirid indiaidh seo posadh í arais agus bhí mac eile aicí,
    Eibhlín Ní hÉarlaigh
    Séamus Mac Aodhchain