Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. An luchóg agus an fhuiseóg.
    Fad ó shoin bhí luchóg istoigh i gcruach choirce lá amháin san Earrach bhí sí ag sgiobadh amach an choirce. Bhí fuiseóg ag dul thart ar eiteóg. Ní rabh a dhath le fághal aici le h-ithe. D’iarr sí ar an luchóg coirce a sgiobadh amach dí a fhad as mhaireadh an Samhradh agus nuair a thiocadh an tearrach go bhfuighadh sise a cuid dé’n luchóg.
    Nuair a tháinig an Samhradh bhí a sáith le h-ithe ag an fhuiseóg agus ní d’iarr sí a dhath ar an luchóg. Rinne an fhuiseóg fad agus dubhairt sí nach rabh áird aici ar an luchóg. Dubhairt an luchóg go gcuirfeadh sí cogadh ar an fhuiseóg. Dubhairt an fhuiseóg gur chuma léithe.
    Chruinnuigh an luchóg na h-ainmhidhte ceathar cosach agus chruinnuighaidh an fhuiseóg na h-éanacha a bhí ar an aer. Bhí siad le cogadh a dheánamh ós coinne doras Ríogh na h-Éireann. Bhí an luchóg trom go leor aig an fhuiseóg go dtáinig an tráthnóna.
    Annsin shéid Rígh na h-Éireann a fhideóg trí h-uaire ar an iolar mhór. Chá h-áit a rabh tú nuair a shéid mé an fhideóg an chead uair (an) arsa an Rí. Bhí mé sá domhan thoir arsa an t-iolar. Chá h-áit a rabh tú nuair a shéid mé an dara h-uair
    Sádhbha Ní Bhaoighill
    Srath na Bruaí, Co. Dhún na nGall