Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

sí an chearc leis, agus maruigh sí í.
    Mhothuigh sí glór taobh amuigh d’en teach agus sé an rud a dubhairt an glór. Cá tuighe ar (mharugh) mharuigh tú an chearc. Dá mbeithfeá gan í a marbhadh go mbeádh an muinntir a bhí ar an fhairrge sabhoilte. Bhí fhios aicí annsin gur dtearn sí contráilte é, agus níor maruigh sí cearc ar bith a beadh ag sgairtigh ó sin amach.
  2. Sgéal. An madadh ruadh a bhí ar an oileán.
    Bhí madhadh ruadh istigh ar an oileán lá amháin agus bhí sé ag ithe na gcearc ar na daoine agus bhí siad ag iarraidh é a marbhadh.
    Lá amháin nuair a tháinig an madhadh ruadh amach as an pholl tcídh sé an fear na dhiaidh, agus luighe sé síos ar an talamh ag leigine air féin go rabh sé marbh. Tháinig an fear go dtí é agus chuir sé isteach i mbocsa é, agus dubhairt sé leis féin. Is maith an obair tú a beith mharbh. Bhí cupla duisín uibheach ins an bocsa, agus chuir sé i leath taobh (ias a ba) iad.
    D’imthigh sé na bhaile fá choinne rópa fá choinne é chuir ar an madhadh le é [tharraingt]?
    AT0001: The Theft of Fish