Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sise seo d'iarr sí air an chomhla a thabhairt leis giota eile nuair a thug sé leis an fhaid sin í. Nuair a chuaidh siad giota fada d'éirigh siad tuirseach agus chuaidh siad suas ar chrann le na sgíste a dhéanamh.
    Bhí siad tamall suas ansin nuair a tháinig sgaifte fear thart agus shuidh siad ag bun an chrann. Droch dhaoine a bhí ins na fir seo agus bhí mórán airgid aca. Thosaigh siad a chunntas an airgid. Chaith an fear a bhí shuas ins an crann an chomhla anuas agus mar gur shíl na fir a bhí ag bun an chrainn go rabh an domhan ag tuitim ortha, do sganruigh siad agus d'imthigh siad ag rith. Annsin tháinig an bheirt a bhí suas 'san chrann anuas agus fuair siad an t-airgead uilig. Chuaidh siad 'na bhaile agus bhí siad breágh saidhbhir ón lá sin amach.