Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

Is cosamhal gur é an diabhal a bhí annseo, agus d’imthigh sé na bhladhaire teineadh.
    Tháinig na garduidhe fá na choinne agus thug (thug) siad ar shiubhal é go dtí an áit a rabhfar ag dul a chrochadh. Ar (a) a mbealach chonnaic siad teach Pobail agus chuaidh sé isteach a urnaighthe.
    Nuair a tháinig siad fhad leis an áit a rabhfar ag dul a chrochadh. Bhí sgaifte mór daoine annsin róimhe. Go díreach nuair bhíthear ag dul a chrotadh nocht an Mhaighdean Mhuire. Sgáraigh na daoine agus dhimtigh siad. Leig siad na bhaile é agus bhí sé iongantach maith ní ba mó na dhiaidh sin.
  2. An Capall.
    Bhí fear ag dul go leitirceanaon uair amháin le dhá chéig uisge beatha. Ba ghnáthach leis a cuid préataí a d’iomchar ina chuid bróga. Nuair a thainig sé fá ghiota de leitirseanain shuidhe sé síos le na chuid préataí a d’ithe. Dól sé cupla deoc dé’n uisge
    AT1911A: Horse's New Backbone
    Treasa Ní Colla