Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear agus bean ann uair amháin agus bhí siad iongantach bocht. Chuirfeadh an fear airgead i dtaisgidh i gcomhnaidhe fá choinne na coise tinne. Chuaidh an fear amach lá amháin agus tháinig fear bocht isteach. Shíl an bhean gurbh é seo an fear 'na rabh airgead na coise tinne fá na choinne agus thug sí dó é.
    Nuair a tháinig a fear 'na bhaile an oidhche sin d'innis sí dó go dtáinig an fear úd indiu. Chuir seisean ceist cerbh é an fear. Dubhairt sise gurbh é an fear 'na rabh airgead na coise tinne fá na choinne agus go dtug sí an t-airgead dó. Bhí fearg mhór air nuair a chuala sé seo. Dubhairt an bhean go gcaithfeadh siad an bhó a mharbhadh, agus an fheoil a shnáthadh leis an chál a bhí ins an gharrdhadh.
    Mharbhuigh siad an bhó agus chuir seisean giota feola ar gach ceairthlín cháil. Nuair a tháinig maidean lá thar na bhárach bhí an fheoil uilig ar shiubhal leis na madaidh agus cait a bhí san áit.
    Dubhairt an bhean annsin nach rabh níos fearr le déanamh ná dul amach a chruinniughadh. Nuair a bhí siad ag imtheacht d'iarr an bhean ar an fhear an doras a tharraingt amach 'na dhiaidh. Nuair a chuaidh sí giota fada b'fhada léithe gan a fear a bheith ag tarraingt suas léithe, agus ar amharc thart dhí chonnaic sí é ag teacht agus an chomhla leis ar a dhruim. Nuair a chonnaic
    AT1541: For the Long Winter
    AT1653: The Robbers under the Tree