Scoil: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
An tSr. Aingeal

Ar an leathanach seo

1. Timcheall céad bliadain ó shoin bhíodh fir Connachta ag dul go Cúige Uladh ag spealadóireacht. Bhí cailleach i gCúige Uladh agus ní raibh aon fear i gConnacht indon féar abhaint léi.
    Bhí fear óg darbh ainm Tuathal inDún Fhianaigh a bhí ocht déag bliadhain d'aois. Dubhairt sé leis féin go bhféadfadh sé cur leis an gCailligh. Fuair sé speal déanta ag gabhainn darbh ainm Seán Mac Gabhna a bhí in a chomhn uidhe i mBaile an chnuic. Bhí an speal seo indon punt olna do gcharradh ag snámj ar loch. Níor theastuigh faobhar ar bith ó'n speil seo.
    Síos le Tuathal go Cúige Uladh agus an speal leis agus naoi mbarraí iarainn in a phóca leis freisin.
    AT0820: The Devil as Substitute for Day Labourer at Mowing
    AT1090: Mowing Contest