Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    le dhá bhliain anuas. Gheobhtar deich bpunnta, ocht bpunnta, chúig phunnta an tonna mar luach orthu.
    Nuair a bhaintear na fataí, fágtar na fataí a bhéas acu i gcóir síl ar an talamh ar feadh seachtainne go mbeidh siad dóighte ag an ngrian.
    Cuirtear isteach ansin iad i mboscaí geinte. Fágtar ar lochta iad nó déanta suas ar a chéilei scioból iad. Ní mór an solus a, an ghrian a bheith acu nó beidh na bachlóga ró-fhada, ró-mhín, agus briseadar iad nuair a chuirtear iad. Má tá solus na gréine acu ní bheidh napéicíní thar leath orlaith ar fhad, beidh siad láidir ramhar , dath glas orthu.
    Cuirtear ab síol ins na boscaí geinte i lár na tsamhraidh, cuirtear na fataí (Ní scoilteáihn iad ach fataí iomlána) i mí na bhfaoillighe. Bíonn siad ion-bhainte i lár na Bealtaine nó deireadh na Bealtaine, má thagann bliain mí-fhábharachbíonn trí thonna acu ar cheathramhadh acra . "Epicure" an t-ainm atá agam ar bhfata luath.
    Ní bhíonn mórán aoiligh ag feilmeoirí anseo, an méid a bhíonn acu cuirtear ar an bhféar é.
    Cúram na bhfataí :- Ní fhaca mé fataí dá sáthadh anseo ariamh. Ní rómhartar nó ní threabhtar an connlach. Scartar an leas farraige ar na sean-iomairí atá le feiceáil go soiléir, chúdaítear an leas, na
    Micheál Mac Thámhais
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)