Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ar an Ráith fadó agus báitheadh bó leis amuigh ar an muing. Bhí gamhan breagh in a dhiaidh. Bhí sé borradh mar a bheadh éan gé. Thug se fá deara an gamhan ag tigheacht ag an muing agus é diúil ná bó. Luigh sé annsoin ag faire ná bó no bfheiceadh sé an gamhan ag tigheacht aici. Rug se greim riobaill uirre nuair chonnaic sé í agus chuaidh sé isteach sa ráith. Bhí sé gearamansaidheacht ar fud an tighe istigh. Dubhairt duine eicínt a bhi istigh a ruagadh amach agus an bhó leis. Nuair a bhí sé dul amach an doras dubhairt sean-chailleach leis gan a dul amach gan a'buaireach. Chaith siad an buaireach aige agus d'imthigh se leis agus an bhó leis.
    Brighid Nich Thámhais
    Anna Bean Uí Mhaol-Amhlaidh