Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

Ar an leathanach seo

1. Ins an am fáda bhíodh droch-shaoghal ag na daoine ag dul thart ó theach go teach a iarraidh déirce.Thainic bean agus triúr inghin leí lá, go teach Pádhraich Uí Gacháin í nDubh - Thuama. Nuair a thainic sí isteach go dtí an teach diarr sí déirc ar bean an tighe. Ní raibh aon aráin ná aon plúir ag na mnaoí lé thabhairt dí agus diarr sí deoch báinne agus fuair sí é.
    D'fán sí tamll maith annsin ag innseacht na sgalta don mhnaoi faoí gach rud a tharlaidh dí agus an fá nach raibh aon teach aicí agus an t-anró a bhí ortha ag dul thart mar sin. Fuair a fear bás nuair a bhí na páistí og agus cuiread ar an teach iad nuair nach raibh aon airgead acú lé íoc agus fuair beirt mhach leí bas. Dfan sí ag mnaoí an tighe seachtmhair ag sgaradh móna agus fuair sí biaidh le'n n-ithe
    1. am
    Nóra Ní Gacháin