Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo

Cár tógadh é- feach an seóladh thuas
    Dáta ar scríobhadh an sgéal: 27-12-37
    Ainm an duine a sgríobh annseo é- Bríghid Ní h-Oistín
    Sghéal Grinn
    Bhí triur fear i nDubh-loch aon uair amháin agus ní raibh focal ar bith béarla aci. Lá amháin dubhairt an fear ba sine aci go bfóghlaimeóchadh sé béarla. An lá in a dhiadh sin chuaidh sé ar sgoil agus d’fhóghlaim sé dhá fhocal We Three. Nuair a bhí sé ag teacht abahile rith an bheirt eile amach agus diarr siad air ar fhóghlaim sé aon béarla. Dubhairt sé gur fhóghlaim sé dhá fhocal “We Three”. An lá in a dhaidh sin chuaidh an dhara fear ar sgoil agus d’fhóghlaim sé “for the want of money”. An triomhadh lá cuaidh an triomhadh fear ar sgoil agus d’fhóghlaim sé “all right”. Annsin dubhairt siad go raibh a shaith béarla aici agus go raibh siad indhon dul isteach go Béal a Mhuithrid agus fuair siad isteas obair annsin. Lá amháin bhí siad ag teacht abháile o’n a obair. Nuair a bhí siad ag teacht abhaile chonnaic siad fear mar bar an mbothar. Thainig na gárdaí agus bhí na trí fir annsin. “Who killed the man”? arsan gárda. “We three” arsan chéad fhear. “Why”, arsan garda.
    AT1697: “We Three; For Money.”
    Brighid Ní hOistín