Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

Ar an leathanach seo

1. Ceanntuighe a bhíodh ar na tighthe fadó. Gheobhaidh muiríneach ó na Dumhacha i mBaile Cruaich, luchair ó thaobh na hAibhne Móire nó cothan. Is annamh a cuirte cothan orra mar bhí ag teastáil mar fhorae le haghaidh na mbó. Súgáin a bhíodh aca leis an clúdach a cheangailt. Bhíodh maidí ar an mbon-tsop agus clocha ceangailte le súgáin do'n maide agus íad 'na luighe ar an mbun-tsop.
    Bhíodh leabaidh san gcistin i gcomhnuidhe in aghaidh na binne agus ar thaobh na teineadh. Bhíodh an leabaidh leigthe isteach san taobh-bhalla. Póc a tugtaí ar an áit san mballa i mbíodh an leabaidh. Ag bun na leabthan bhíodh balla tuairm cúig troighe ar airde agus teacht amach comhthrom leis an leaba.
    Landail[?] a tugtaí ar an mballa seo.
    Chodluigheadh an t-athair agus an mháthair san leabaidh
    Giúsach a gheobhaidhe san bportach a bhíodh ar cheann an tighe.
    Bhíodh an teinnteán ag ceann na cistinighe an bhinn a b'fuide ó'n dorus. Ní bhíodh aon tsimiléar aca. Poll eataigh (deataigh) a bhíodh ann. Ní'l a fhios
        1. foirgnimh
    Micheál Ó Conamhacháin