Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

Deirtear nach bhfuil sé ceart teach a dheanamh lá ar bith acht An Luain

Deirtear nach bhfuil sé ceart an teach a dheanamh lá ar bith acht Dia Luain agus a dul isteach ann Dia hAoine.

Lá Coille:-
    Deirtear nach bhfuil sé ceart uisge nó rud ar bith a chaitheamh amach an lá sin. Tágann sé ar an gcéad lá do'n bliadhain úir

Dómhnach na Cinncíse:-
    Deirtear má ráchann tú amach ag snámh an lá sin nach mbéid tú beó an céad Dómhnach na Cincíse eile.

Brat Bríghidhe:-
    Cuirtear amach píosa fláinín deirg os cionn an dorais ar feadh na hoidhche. Tugtar isteach ar maidin é agus is é seó é "Brat Brighidhe". Cuirtear an brat Brighide ar dhuine ar bhith a bhíonn's tinn ar feadh na bliadhna agus deirtear go bhfuil leigheas ann.

Coinnlí:-
    Baintear luachair. Ceangailtear íad agus fágtar ag an doras cúl íad go dtigidh am suipéar. I léis an tsuipéar téideann duine amach agus tógann sé isteach. Deintear iad a seicheadh. Tomtar i nola íad, cuirtear duisín aca i maos ar an mbord agus lastar íad.
    Bríghid Nic Thámhais
    Eibhlín Bean Uí Ghámhnáin