School: Clochar na Trócaire, Cill Chaoi

Kilkee, Co. Clare
Máire Gromail

Deimhnigheadh Domhnall Ó
    Briain i seilbh an chaisleáin 'sa bliain
    1622. As san amach níor cuireadh aon tsuim agus ní raibh aon luach air. Teasbaintear mar fothrach é ar léarscáil Órdanáis na bliana 1675.
    Díoladh é do mhuinntir Amorys o Cambridgeshire, Sasana agus ceannuigh Sean Westropp ó lios Miochain, Tullach, uatha san é 'san mbliain 1753.
  2. Seanchas i dtaobh an Caisleáin.
    Bhí fear de mhuinntir Uí Bhriain i ngradh le h-ingin an Mhathghamnaigh ó Dún Lice. Togadh sé chun an chaisleáin chun i d'fhiosru nuair a bíodh an t-athair as baile. Is amhlaidh a cuireadh an cailin brat anairde chun a chur in-uil dá grádh go raibh a h-athairas baile. Níorbh fhada gobhfuair Mac Mathgamhna eolas ar an mbeart san. Lá amháin d'arduigh sé féin an brat agus mar ba ghathach tháinig Mac Uí Bhriain chun an chaisleáin agus scaoileadh isteach é féin 's a chapall gan cur 'n-a choinnibh. Chomh luath is a dúnadh an geata air d'ionnsuigh Mac
    Máire Nic Chonmhara
    Dough, Co. Clare