School: Clochar na Trócaire, Cill Chaoi

Kilkee, Co. Clare
Máire Gromail

1. Bean a bhi ann agus bhi fear aici darbh ainm Brian. Fuair sé bas. Chuaidh an bean leis an dtorramh go dtí an cros bhothar. Bhi tig annsin agus ba le fear darbh ainm "Jack" é. Chuaidh an torramh ar aghaidh acht sheas an bhean dfheach sí i ndhiaidh an torramh agus dubhairt sí "Beannacht leat a Bhriain, go tig De is rachaidh mise go tig Jack.
    Paisde óg a bhi ann agus fuair a athair bás. Thosnuigh sí ag gairidhe. "Cad é an fath" arsa a mhathair "go bhfuil tú ag gairidhe agus d'athair marbh". Dubhairt sé liom inde "arsa an paisde " go dtabharfadh sé bualadh dom indu agus anois ca bhfuil sé.
    Do bhi amadan ann fadó. Do chuaidh sé amach ag suibhal le na mhathair. Bhi an lá go breag agus bhi tuirse ar an mathair. Do luighe sí sios fe crann, agus
    Fíloména Ní Chearmada
    Seán Ó Cearmada